Sunday 22 May 2016

Terug in Nepal. Terug in Kathmandu.

Opnieuw voelt aankomen in Nepal als thuiskomen. Meer nog dan de allereerste keer. Die special geur bij het uitstappen van het vliegtuig bracht me meteen 16 jaar terug. Flarden van herinneringen.
Kathmandu is nog steeds de wirwar van straatjes die het was. De orde de chaos. Getoeter en overal proberen mensen hun waar te verkopen.

De eerste aanblik van Durbar Square is een confronterende. Het is anders. En toch ook weer niet. Wat vooral confronteert is de verwoesting die de aardbeving heeft aangericht. Een aantal van de tempels staat er gewoon niet meer en van een aantal andere zijn brokstukken en grote scheuren de stille getuigen van vorig jaar. Overal wordt gestut, staan steigers. Dat laatste overigens ook tot groot plezier van een aantal apen die zodra er iemand op de steiger staat erin springt en aan de steiger gaat schudden. En vervolgens doen alsof er niets aan de hand is.

Vandaag was kennismaken. Opnieuw kennismaken met Nepal en Kathmandu. Morgen is het op pad naar een ander Nepal. Een bijzonder Nepal. Pashupatinath, de hindoe tempel waar de lijkverbrandingen plaats vinden. Bijzonder om dat te aanschouwen. Daarna naar Bodnath, het boeddhistische bolwerk hier. En ook dat laatste zal confronterend zijn. Ook hier heeft de aardbeving huisgehouden.

Een ding is zeker. Het is fijn om weer terug te zijn!


No comments:

Post a Comment